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Numerical modelling and characterization of heat and water transfer during cake baking

Modélisation numérique et caractérisation des transferts thermo-hydriques lors de la cuisson de gâteaux


Patrick EL HELOU
Université Bretagne Sud
France

Pascal LE BIDEAU
Université Bretagne Sud
France

Adrien FUENTES
Université Bretagne Sud
France

Patrick GLOUANNEC
Université Bretagne Sud
France

Received : 30 April 2024 / Accepted : 10 September 2024



Published on 25 September 2024   DOI : 10.21494/ISTE.OP.2024.1212

Abstract

Résumé

Keywords

Mots-clés

This article deals with the development of a numerical multiphysics model to study heat and mass transfer phenomena as well as the swelling during the baking of a cake contained in mold. The aim of this study is to provide an effective numerical tool, experimentally validated, for a better understanding of mechanisms leading to the desired end product. Various operating conditions are tested to check the robustness of predictions.

Cette communication concerne le développement d’un modèle numérique multiphysique représentatif des phénomènes de transfert de chaleur et de masse ainsi que le gonflement lors de la cuisson d’un gâteau contenu dans un moule. L’objectif de cette étude est de fournir un outil numérique efficace, validé expérimentalement, pour une meilleure compréhension des mécanismes conduisant au produit final désiré. Différentes conditions de fonctionnement sont testées pour vérifier la robustesse des prédictions.

Numerical model Multiphysics approach Baking experiments Deformable porous media Heat and mass transfer

Modèle numérique Approche multiphysique Expériences de cuisson Milieu poreux déformable Transfert de chaleur et de masse