exit

Engineering and Systems   > Home   > Technology and Innovation   > Issue 1   > Article

Related domain(s) : Social Sciences and Humanities  

The senso-chromatic palette: a tool to enhance and create, from territory’s resources to the plate

La palette senso-chromatique : un outil de valorisation et de création, des ressources du territoire à l’assiette


Élodie Bécheras
Université Toulouse 2 Jean-Jaurès
France



Published on 10 January 2025   DOI : 10.21494/ISTE.OP.2025.1249

Abstract

Résumé

Keywords

Mots-clés

Beyond its status as a painter’s accessory, the palette is also a design tool, a paradigmatic space of representation and modelling of color and sensorial design thinking, which is highly versatile in application and has the capacity for inter-field transferability. By characterizing and ordering the sensory and chromatic markers of local bioresources and their ’growing environments’, the sensory-chromatic palette aims to structure a sensory-chromatic identity for a food territory that can be transferred and exploited in different contexts and sectors of food development and production. Starting with a short collaborative experiment based around the Nord-Pas-de-Calais region, combining the design of palettes and culinary creations, this article sets out to put the theoretical and practical models of such an approach into perspective, to formulate the issues involved and to consider its potential for application and innovation, particularly in the agri-food sector.

Au-delà de son statut d’accessoire du peintre, la palette est aussi un outil de conception, un espace de représentation et de modélisation paradigmatique de la pensée coloristique et du design couleur et sensoriel, qui se révèle d’une grande versatilité applicative et recèle une capacité de transférabilité inter-champs. La palette senso-chromatique vise, à travers la caractérisation et l’ordonnancement des marqueurs sensoriels et chromatiques des bioressources locales et de leur « milieux de culture », à structurer une identité senso-chromatique de territoire alimentaire transférable et exploitable dans différents contextes et secteurs de valorisation et de production alimentaire. Partant d’une courte expérimentation collaborative autour du terroir Nord-Pas-de-Calaisien alliant conception de palettes et créations culinaires, cet article s’attache à mettre en perspective les modèles théoriques et pratiques d’une telle démarche, à en formuler les enjeux et à en envisager le potentiel d’application et d’innovation notamment pour la filière agro-alimentaire.

Color design sensory design territory food palette characterization synesthesia

Design couleur design sensoriel territoire alimentaire palette caractérisation synesthésie