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Jean-Luc Hornick
Faculté de Médecine vétérinaire de l’Université de Liège
Belgique
Published on 14 January 2021 DOI : 10.21494/ISTE.OP.2021.0744
Food security and safety is facing huge societal changes that were triggered immediately after World War II, and whose effects are mutually reinforcing today. These changes threaten a fragile equilibrium between, on the one hand, the world resources and our ability to mobilise them, and on the other hand, human requirements. Given our current knowledge, the population’s awareness of the stakes and the implementation of current promising technologies are likely to delay a rupture between food supply and demand. However, a significant capitalisation of new discoveries appears to be capital in order to guarantee the next generations’ food security.
La sécurité et la salubrité alimentaire font face à d’importants changements sociétaux amorcés au lendemain de la seconde guerre mondiale, et dont actuellement les effets combinés se renforcent mutuellement. Ces changements menacent un équilibre devenu précaire entre d’une part les ressources de la planète et nos capacités à les mobiliser, et d’autre part les besoins de l’humanité. Dans l’état actuel des savoirs, une conscientisation mondiale des enjeux et la mise en oeuvre de technologies connues sont théoriquement en mesure de retarder l’avènement d’un découplage brutal entre l’offre et la demande alimentaire mais une capitalisation de nouvelles découvertes semble décisive afin de garantir la sécurité nutritionnelle de générations futures.
Security safety Food Demography Climate technologies Discoveries
Sécurité salubrité alimentation démographie climat technologies découvertes