exit

Social Sciences and Humanities   > Home   > Science, Technology, Development   > Issue 1   > Article

The adaptation of growing spirulina (Arthrospira Platensis) for a better western economy: center of the aquaculture development of Mahajanga in Madagascar

Adaptation de culture de spiruline Arthrospira Platensis pour une meilleure économie de l’ouest : cas du centre du développement d’aquaculture de Mahajanga à Madagascar


Benjamin Christian RAMILAVONJY RAMIANDRISOA
Université de Mahajanga
Madagascar

Vololonirina Nantenaina ANDRIANATOANDRO
Université de Mahajanga
Madagascar

Rivoharinala RASOANARIVO
Université de Mahajanga
Madagascar

Hery Lisy Tiana Ranarijaona
Université de Mahajanga
Madagascar



Published on 3 March 2023   DOI : 10.21494/ISTE.OP.2023.0937

Abstract

Résumé

Keywords

Mots-clés

There are many reasons to produce spirulina, especially in the social, environmental, economic and scientific fields. It could be a solution in the fight against world hunger. In Madagascar, poverty is a major problem for the Malagasy population. Our objective is to optimize the best growing conditions in order to to determine the real potential for spirulina growth on a production scale. Two hypotheses have been proposed: on the one hand spirulina is arable in Mahajanga, and on the other hand protein-rich spirulina has an income-generating activity. Therefore, a test comparing 3 formulas of inputs and an analysis of the data was completed. According to the results, the F3 formula is the most productive and has an average weekly production of 3000 g of humid weight, in other words around 300 g in dry weight. In Madagascar, the price of spirulina varies depending on the producer. The level of biomass production depends on the surface of the basin as opposed to the depth of that which is growing. The cultivation of spirulina is innovative for Mahajanga, and could be considered as one of the best income-generating activities for the population.

La production de spiruline a plusieurs intérêts notamment dans le domaine social, environnemental, économique et scientifique. Elle pourrait être une solution pour combattre la faim dans le monde. A Madagascar, la pauvreté est un fléau majeur qui touche la population Malagasy. Notre objectif est d’optimiser des meilleures conditions de culture pour pouvoir déterminer les réelles potentialités de croissance de la spiruline dans une échelle de production. Deux hypothèses ont été proposées, d’une part la spiruline est cultivable à Mahajanga et d’autre part les spirulines obtenues riche en protéine ont une activité génératrice de revenue. De ce fait, un essai de culture en comparant 3 formules d’intrants et une analyse des données ont été faits. D’après les résultats, la formule F3 est la plus productive avec une production moyenne hebdomadaire de 3000 g de poids humide, soit environ 300 g poids sec. A Madagascar, le prix de la spiruline varie selon le producteur. La quantité de production de biomasse dépend de la surface du bassin mais non de la profondeur du milieu de culture. La culture de la spiruline est innovante pour Mahajanga, pourrait être considérée comme une des activités de génératrice de revenue pour la population.

innovation spirulina economy spirulina cultivation nutritional qualities Mahajanga Madagascar

innovation spiruline économie spiruliculture qualités notionnelles Mahajanga Madagascar