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Rayda Ben Ayed
University of Sfax
Tunisia
Ahmed Rebai
University of Sfax
Tunisia
Published on 17 February 2022 DOI : 10.21494/ISTE.OP.2022.0805
The determination of olive oil quality using molecular tools is mainly based on the extraction and obtaining of DNA in sufficient quantity and quality. However, this task faces several difficulties and obstacles, including the presence of nucleases in olive oil that cause DNA degradation, but also phenolic compounds and polysaccharides that inhibit the activity of DNA polymerase during PCR reactions, in addition to the storage time of samples that also affects the quality of residual DNA. In this synthesis, we try to review the different attempts and techniques to obtain residual DNA, before ending with the description of the protocol we propose.
La détermination de la qualité de l’huile d’olive via des outils moléculaires se base principalement sur l’extraction et l’obtention d’un ADN en quantité et qualité suffisantes. Cependant cette tâche se trouve confrontée à plusieurs difficultés et différents obstacles notamment la présence de nucléases dans l’huile d’olive qui engendrent la dégradation de l’ADN, mais aussi de composés phénoliques et des polysaccharides inhibant l’activité de l’ADN polymérase au cours des réactions d’amplification par PCR, en plus de la durée de stockage des échantillons qui affecte également la qualité de l’ADN résiduel. Nous essayons au cours de cette synthèse de passer en revue les différentes tentatives et techniques d’obtention d’ADN résiduel, avant de terminer avec la description du protocole que nous proposons.
Residual DNA Olive oil quality food authenticity
ADN résiduel Huile d’olive qualité authenticité des aliments